Termosifon Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları
Avantajları Sürekli belirli bir hacimde sıcak su bulundurur. Ayrıca su istenen sıcaklıkta ayarlanabilir. Kullanıcı talebine bağlı ayar yapılabilir.
Dezavantajları En önemli dezavantajı elektrikli olup, faturaların biraz yüksek gelmesine neden olmasıdır.
Termosifon Nedir başlığı altında sunduğumuz bilgileri incelediniz. Termosifonların yararları zararlarından daha çoktur. Eğer konutunuzda ısıtma cihazı ayrı ise sıcak su talebi için termosifonu tercih edebilirsiniz. Piyasada birçok marka model ve çeşitte termosifon bulunur. Seçiminizi de aile birey sayısına göre yaparsanız doğru termosifona ulaşmış olursunuz.
Boyler Nedir, Ne İşe Yarar?
Günümüzde yapılarda kullanılan sıcak su, birbirinden farklı yöntemlerden yararlanılarak elde edilmektedir. Çoğu zaman küçük ve müstakil olan yapı ve evlerde ısıtma sistemleri olarak elektrikli kombi, termosifon ve şofben gibi cihazlardan yararlanılmaktadır.
İnsanların toplu olarak yaşamakta oldukları alanlarda ve faaliyet içinde bulundukları yerlerde bireysel sıcak su üretimi yerine çok daha ekonomik faydalar sağlayacak merkezi sıcak su hazırlama sistemleri kullanılmaktadır. Özellikle de apartman, fabrika, otel gibi yerlerde sıcak su tüketimi çok yüksek düzeyde olacağından dolayı, bu yerlere merkezi sıcak su hazırlama sistemleri yapılmaktadır. Bu sayede hem yakıttan hem de insan gücünden ciddi düzeyde tasarruf sağlanmaktadır.
Farklı kaynaklardan alınmış olan suyu depolama, ihtiyaç halinde kullanmaya yarayan mekanik yapıdaki tesisat elemanı boylerdir. Kısaca sıcak suyu kullanım için hazırlayan cihaza boyler (boiler) denilmektedir. Boyler cihazlara örnek olarak ise buhar kazanı, güneş kolletörü, sıcak su kazanı gösterilebilir.
Böyler ne işe yarar sorusunun yanıtı ise şu şekilde verilebilir; Boyler beslemesinde 90-70 derece sıcaklıkta sabit suya gereksinim vardır. Bu cihaz aynı zamanda yaz ve kış fark etmeksizin çalışır. Bundan dolayı boylerin beslemesinde kullanmak için ayrı bir kazana gereksinim vardır. Bina ve boyleri aynı kazandan ısıtmanın gerekliliği söz konusu olduğunda, üç yollu vana kullanımı neticesinde iki farklı sıcaklıkta su elde edilme olanağı söz konusudur.
Şofben Çeşitleri Nelerdir?
Hermetik Şofben
Hermetik şofbenler şofben çeşitleri arasında önemli bir yere sahiptir. Sıcak su kullanımı sırasında tüketicilerine yani kullanıcılarına kesinlikle sorun da sıkıntı da yaşattırmaz. Kullanımı kolaydır ve yapılan ayarlar sayesinde beklentilere yanıt vermektedir. Hermetik şofbenler genelde banyolara monte edilir ve dairenin sıcak su ihtiyaçlarına yanıt verir. Kullanım kolaylığının yanı sıra bir de sıcak su beklentisini karşılaması önemli olduğunu kanıtlar. Hermetik şofbenler sıcak su sağlarken sağlık açısından sorun sıkıntı da yaşanmamasına neden olur. Hermetik şofben atık gazı dışarı içindeki fan ile atar ve emniyet sistemleri sayesinde kullanıcı sağlığını tehlikeye atmaz aksine tehlikeye karşı korur. Bunun yanı sıra hermetik şofbenler bacaya bağlı çalışmaz. Bu sebeple de ortamın sürekli hava alması gibi bir zorunluluk da olmaz. Şofben alacaksanız eğer önerimiz hermetik şofbenden yana olabilir.
Bacalı Şofben
Bacalı şofbenler diğer çeşidine göre daha az tercih edilir ve daha az kullanılır. Bunun en önemli sebebi bacalı şofbenlerin sağlık açısından biraz daha tehlikeli olmasıdır. Bacalı şofbenler banyoya monte edilir ve banyoda sıcak su ihtiyacını karşılar. Ortamın büyük olması gerekir ki sağlık açısından sorun yaşanmasın. Yani şu şekilde anlatabiliriz ki bacalı şofbenler ortamdaki havayı kullanır bu sebeple de ortam büyük olmalıdır ki daha sağlıklı çalışma sergileyebilsin. Bunun yanı sıra bacalı şofben bulunan yerlerde genelde cam açık olmalıdır. Çünkü ortamın havasız kalması demek bacalı şofbenin sönmesi demektir. Yani ortamda yanacak havayı bulamaması demektir. Bunun yanı sıra bir de baca temizliğinin sürekli yapılması gerekmektedir. Baca temizliği yapılmaz ise baca tıkanabilir ve atık gaz dışarı çıkmayabilir. Bu sebeple de atık gaz dışarı çıkamadığı için yine içeri sızarak kullanıcı sağlığını tehlikeye atabilir. Bu da bacalı şofben kullanımının dezavantajlarından biridir. Bacalı şofben kullanıyor iseniz mutlaka bu önerileri dikkate almalısınız. Aksi durumda yalnızca kendi sağlığınızı değil yakınlarınızın da sağlığını büyük tehlikeye atmış olursunuz.
Günümüzde şofbenler çoğu dairede kullanılmıyor. Bunun en önemli sebebi de hem sıcak su hem de ısınma sağlama görevinde olan kombilerin varlığıdır. Şofben kullanılan konutlarda ısınmak için de farklı bir cihaz kullanılması gerekir. Bir konutta doğalgaz sobası, kömürlü soba, elektrikli ısıtıcı veya yerden ısıtma cihazı var ise sıcak su gereksinimine yanıt verebilecek bir cihaz daha gerekir.
ÜRÜNLERİMİZ
2000 Watt Isıtıcılı 2 kW Isıtıcılı
Termosifonlar suyu istenen sıcaklığa ısıtan ve bu sıcaklıkta depolamayı hedefleyen cihazlardır. Su ısıtma işlemini elektrik enerjisi kullanarak yapan termosifonların içinde ısıtıcı(rezistans) bulunmaktadır. Baymak termosifonların büyük bir kısmı 2000 watt elektrikli ısıtıcıya sahiptir.
4000 Watt Isıtıcılı 4 kW Isıtıcılı
Termosifonlar suyu istenen sıcaklığa ısıtan ve bu sıcaklıkta depolamayı hedefleyen cihazlardır. Su ısıtma işlemini elektrik enerjisi kullanarak yapan termosifonların içinde ısıtıcı(rezistans) bulunmaktadır. Baymak, özellikle suyun daha kısa sürede ısınmasını talep eden kullanıcılar için Jet serisi termosifonlarını geliştirmiştir. Standart termosifonlar 1800 watt, 2000 watt gücündeki ısıtıcılara sahipken, Baymak Jet serisi termosifonlar 2000 + 2000 toplam 4000 watt kapasiteye sahip ısıtıcıya sahiptir. Çift ısıtıcı sayesinde suyun ısınma süresini yaraya indiren bu özel termosifonlar istenildiği taktirde sadece tek ısıtıcıyla yani 2000 watt güç ile de çalışabilmektedir.
Anti-lejyoner Fonksiyonu
Lejyoner hastalığı “Legionella pneumophila” olarak adlandırılan bakterinin neden olduğu bir akciğer enfeksiyonudur. Bu bakterilerinin yol actığı lejyoner hastalığının, şiddetli belirtilerle seyreden zatürre ve daha hafif tipi olan pontiac ateşi olmak üzere iki şekli vardır. Lejyoner hastalığına neden olan bakteri doğal çevrede yaygın olarak mevcuttur; göller, nehirler, dere, çay v.b. akarsular gibi yüzey sularının, termal su banyoları ve çamurların normal florasında bulunur. Bakteriler yaşayabileceği uygun bir ortam buldukları takdirde hızla çoğalır. 20 ila 50 °C arasındaki ılık veya sıcak durgun suda, bakterilerin gelişmesi için uygun bir ortam sağlanmış olur. Termosifonlar evsel kullanım için tasarlanmış, içinde kullanıma hazır sıcak su depolayan cihazlardır. Bu nedenle Baymak Prizmatik termosifonlar eğer 6 gün boyunca 65°C üzerine çıkmadıysa durgun ılık sularda oluşabilen Lejyonella bakterilerini öldürebilmek ve sağlığınızı korumak için 1 defa 70°C sıcaklığa çıkıp, bu sıcaklıkta çalışır. Cihazınız kapalı dahi olsa bu fonksiyon hiçbir komut beklemeden çalışacak ve sağlığınızı güvence altına alacaktır.
Emaye Kaplama
Emaye, bazı inorganik oksitlerin karışımından meydana gelmiş çözeltinin metalik veya döküm yüzey üzerine tatbik edildikten sonra, bu oksitlerin erime sıcaklığında fırınlanması ile elde edilen, cam görünüşüne sahip katı bir maddedir. Termosifonlar için çelik depo iç yüzeyi ile suyun temasının engellenmesi ve suyun hijyenik olarak depolanması amacıyla kullanılan emayenin kullanım miktarı ve uygulamadaki başarı oranı son derece kritik bir öneme sahiptir. Depo iç yüzeyinde olması gereken kalınlığa erişememiş ya da homojen bir dağılım sağlayamamış bir emaye uygulamasının ürüne hiçbir katkısı olmayacağı gibi bu konularda elde edilen başarılı bir sonuç ürünün güvenle kullanımını temin edecektir.
Korozyon
Korozyon, metal veya metal alaşımlarının oksitlenme veya diğer kimyasal etkilerle aşınması durumunu ifade eder. Termosifonlarımızın deposu yüksek kalite çelik malzemeden üretilmiştir. Çeliğin iç yüzeyi suyun hijyenik olarak saklanabilmesi için emaye kaplama işlemine tabi tutulmuş, korozyana karşı dayanımını artırmak için Mg-Anot koruması eklenmiştir. Bu sayede ürünün korozyona karşı dayanımı en üst seviyeye çıkarılmıştır.
Mg Anot Elektrodu
Termosifon ömrünü belirleyen en önemli parçalarından birisi olan magnezyum anot çubuğu, depo içerisinde oluşan yükleri (statik yükler) kendisine çekerek depo içinde oluşabilecek korozyonu engeller. Emaye ve galvaniz kaplı depolar magnezyum anot çubukları sayesinde korunmaktadır. Magnezyum anotlar depo içerisinde meydana gelen elektrolizin yardımı ile çözünerek emaye kaplamasının ihtiyacı olan bölgelere yapışır ve depo ömrünü uzatır. Ürün ömrünü yani kullanım süresini doğrudan ilgilendiren bu ekipmanın belirli periyodlarda kontrol edilmesi, tükendi ise yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun için termosifonlara yılda en az 1 kere bakım yapılması gerekmektedir.
Programlanabilir, Çocuk Kilitli
Ürünlerine yeni teknolojileri entegre etme yönündeki arge çalışmalarına çok önem veren Baymak, programlanabilme, çocuk kilidi, donma koruması, susuz kalma koruması, aşırı ısınma koruması, lejyonella koruması gibi elektronik olarak ürününü denetleyen ve daha güvenli bir kullanım sunan özellikleri Prizmatik termosifonlarına entegre etmiş durumdadır. Teknolojik gelişmelerden yararlanarak ürünlerini müşteri faydasına hitap edecek şekilde tasarlayan ve müşterilerinin konforunu düşünen Baymak termosifon konusunda da istediği çizgiyi yakalamış durumdadır.