Kanalizasyon Tesisatı

Kanalizasyon tesisatı yapıların önemli bir parçasıdır. Kanalizasyon tesisatı genelde binanın kaba inşaatı yapıldığı esnada yapılır, sonrasında üzerine duvarlar örülür, sıvalar, alçılar yapılır, fayans ve laminat parkeler döşenir, en sonunda boya ve dekorasyon işleri yapılır. Yani bina içerisinde en önce yapıldığı için en alt tabada yada alt kısımda bulunur ve sonrasında üzerine bir sürü şey yapılır. Görsellik ve estetik açısından böyle olmak zorundadır. Yeni yapılarda kalorifer, kombi ve petek boruları bile artık yüzeyin altından yapılmaktadır. Bu şekilde bir sıralama binaya yada daireye görsellik ve estetik açıdan ne kadar katkı sağlıyor ise kanalizasyon sisteminde sonradan meydana gelebilecek tıkanıklık ve su kaçırmaları gibi sorunların çözümünde de bir o kadar zorluklara ve masraflara sebep olmaktadır. Bu da bize evimizde olması gereken sağlıklı bir şekilde çalışan kanalizasyon tesisatının önemini ortaya koymaktadır. Sağlıklı çalışmaması durumunda, tıkanma ve su kaçağı şeklinde meydana gelen arızalarda, bin bir zahmetle inşa ettiğimiz her bir köşesine kenarına güzel olsun diye emek sarf ettiğimiz, dolayıyla masraf ettiğimiz evimizin ne hale geleceğini siz düşünün. Burada kanalizasyon tesisatının öneminden kısaca bahsettikten sonra konuyu daha kapsamlı anlatmaya çalışacağız. Bu sistemi tüm yönleri ile ele almak, en ince noktasına kadar anlatmak için konuyu bölümler halinde ele almanın faydalı olacağını düşünüyoruz Böylelikle sistemin hem genel hatlarının kolaylıkla algılanmasını sağlayacağız hem de ilgili bölümde anlatılmak istenenin tüm teferruatları ile birlikte ortaya koyacağız.

Pis Su Tesisatı ile İlgili Kriterler
Pis su tesisatının döşenmesinde aşağıda sıralanan ayrıntılar göz önünde bulundurulmalıdır.

– Pis su tesisatını oluşturan boruların tümü, bir ucu diğer borunun ucuna oturacak şekilde, muflu olmalıdır. Bu tipteki boruların kolay sökülebilme ve takılabilme üstünlüğü vardır.

– Pis su tesisatının döşenmesine kolonlardan başlanılmalı ve en alt kattan yukarı doğru devam edilmelidir. Her kolonun erişilebilecek en alt noktasına bir temizleme borusu konulmalıdır.

– Yatay borular düz olarak değişmeyen genellikle %2 lik eğimle döşenmeli ve akış hızı 0.6 m/s den küçük olmamalıdır.

– Boru birleşimleri, akış yönünde ve dar açı yapacak şekilde olmalıdır. Emme etkisinin arttırılması için, kat boruları kolonlara 45 lik dirseklerle bağlanmalıdır.

– Yatay olarak döşenen kat boruları ve zemin kattaki ana borularının uzunlukları mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.

– Banyo ve tuvalet gibi yerlerde zorunlu olmadıkça düşük döşeme yapılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Phone icon
HEMEN ARA
CANLI DESTEK
WhatsApp icon
WHATSAPP