Su Teknolojileri

Hidrofor nedir, ne işe yarar?

Halk arasında “suyun basınçlandırılması” olarak bilinen hidrofor; su basıncının yetersiz kaldığı yerlerde kullanılan su basınçlandırma sistemlerine verilen isimdir. Binalarda, dairelerde, müstakil villalarda, site ya da yüksek binalarda şebeke su basıncının yeterli gelmediği durumlarda, basınçlı su ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Genellikle elektrik ile çalışır; musluklardan akan suyun basıncını arttırmaya yarar. Bir genleşme tankı vardır ve bu tank yardımı ile şebeke suyunun yetmediği yerlerde su basmak amacı kullanılır. Hidrofor direkt şebeke suyuna bağlanabilir. Yanı sıra direkt olarak şebeke hattına da bağlanabilir. Ancak şebeke hattına bağlanması durumunda sular kesildiği zaman hidroforun bir yararını göremezsiniz.

Sirkülasyon pompası ne işe yarar?

Sirkülasyon pompasının temel görevi sistemde dolaşan suyun ilerlemesini sağlamaktır. Kazanda ısıtılan suyun, ısı yayıcı cihazlara ulaşabilmesi için oluşan dirençlerin üstesinden gelip hareket sağlayabilmesi için çok önemli bir rol oynar. Sirkülasyon pompası beraberinde birçok fayda sağlar. Bunları birkaç madde altında özetleyelim;

Su israfı her bakımdan zarar verir. Sadece ekonomik değil pek çok açıdan zararlı sonuçlar doğurur. Su israfının önlenmesi bakımından sirkülasyon pompası güçlü bir ekipmandır. Çünkü sirkülasyon pompası sayesinde her an sıcak su vardır ve bu sayede sıvı israfı yaşanmaz.
Şunu biliyoruz ki çoğu mekân, gereksinim duyduğu sıcak sıvıya 7/24 ihtiyaç duymaz. İhtiyaç duyulmadığı zamanlarda borularda sıvı birikmez. Böylece enerji ve para tasarrufu sağlamanıza olanak sağlar.

Havuz pompası nedir?

Eğer havuzun pompası yok ise bu durumda su dolumu yapıldıktan kısa bir süre sonra havuz yeniden kirlenecektir. Bakteriler ve mikroplar suda birikecek ve çok kısa bir sürede havuz oldukça kirli bir hal alacaktır. Bunun nedenlerinden biri ve en önemlisi havuz pompasının bulunmamasıdır. Havuzlarda biriken kir, sinek, böcek ve bakterileri temizlemek ve mikroplarla savaşacak kimyasalların daha iyi bir şekilde yayılması için havuz pompasına ihtiyaç vardır. Havuz pompası nedir kısaca bahsedelim. Havuz pompası, havuz içerisinde bulunan sirkülasyonu sağlayan pompalara verilen isimdir. Suyu emer ve ağız kısmında bulunan filtreler aracılığı ile böcek, sinek, yaprak gibi istenmeyen maddelerden suyu arındırır, suyun temiz kalmasını sağlar. Havuz pompası sayesinde su durmadan devir daim yapar ve böylece bakterilere karşı kullanılan havuz kimyasalları da havuza eşit bir şekilde dağılır. Ayrıca havuzun önemli maddelerinden biri olan klorun, eşit miktarda yayılmasına da olanak sağlar. Havuz pompaları için havuz mekanizmasının kalbidir diyebiliriz.

Dalgıç pompası,

İşlenecek sıvı ya da ortamın içinde çalışan pompa çeşitlerinden birine verilen isimdir. Motor, pompa gövdesine bitişik olacak şekilde monte edilmiştir. Dalgıç pompa direkt sıvı ile temas halinde olduğundan motor birtakım teknik özelliklere göre donatılmıştır. Bu teknik özelliklerden biri su geçirmez muhafazasıdır. Ayrıca kısa devreye neden olabilecek herhangi bir sıvının içeri girmesini önleyecek ve hasara karşı koruyacak yağ ile doldurulmuştur. Dalgıç pompa yağı sayesinde sıvının içeri sızması önlenir ve olası tehlikelerin de büyük ölçüde önüne geçilmiş olur. Bağlantı yerleri hava ve su geçirmeyecek şekilde dizayn edilmiştir. Yapılan izole çalışması ile de sızdırmazlık özelliği kazandırılmıştır. Dalgıç pompaları bu kadar kullanışlı ve avantajlı yapan özelliklerden biri de dış etkenlere maruz kalmadan çalışacak şekilde tasarlanmış olmalarıdır diyebiliriz. Dalgıç pompa kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Su temin edilmesi gereken alanlar
Sulama ve sprinkler sistemleri (yağmurlama sistemleri)
Yeraltı suyu seviye kontrolü ve tespiti çalışmaları
Isı pompası uygulamalarındaki temiz ya da az kirli suların basınçlandırılması
Süs havuzları ve fıskiyeler
Küçük çaplı keson ya da derin kuyular
Tüneller

Santrifüj Pompa Nedir?

Santrifüj pompa basit bir mekanizmadan oluşur. Çarklı yapıya sahip olan pompa elektrik, dizel motor veya türbin sürücüsünden mekanik enerji alır. Aldığı mekanik enerjiyi içerisinde bulunan çark veya difüzör sayesinde kinetik enerjiye çevirir. Pompada bulunan temel malzemeler difüzör, salyangoz ve çarktır. Salyangoz çarktan çıkan suyun toplandığı alandır. Çark kıvrık kanatları bulunan, sıvının çevirdiği ve mekanik enerjinin kinetik enerjiye çevrildiği alandır. Difüzör ise genellikle çark ile salyangoz arasına yerleştirilen yapıdır. Halka görünümündeki difüzör çark parçasından çıkan suyun sahip olduğu yüksek kinetik enerjinin az bir miktarının basınç enerjisi halini almasını sağlar. Pompanın içerisinde bulunan salmastra kutusu ise gövdeyle mil arasında kalır ve kaçağı engeller. Basit mekanizması sayesinde sıkça tercih edilen pompanın geniş bir kullanım alanı vardır. Santrifüj pompa nerelerde kullanılır, sorusuna aşağıdaki bazı alanlar cevap olarak verilebilir:

Zirai amaçlı sulama
Hidrofor sistemleri
Atık suyun arıtılması
Kağıt endüstrisi
Akaryakıt istasyonları

 

ÜRÜNLERİMİZ

 

ErP Direktifleri

“Energy-related Products” yani “Enerji ilişkili Ürünler” Direktifi anlamına gelen kısaltmadır. ErP Direktifi Avrupa Birliğine üye ülkelerde yürürlükte olup ve bir takım yasal yaptırımları tanımlamaktadır. Pompalar için bu durum belirli verim değerlerini yakalaması ve yine bazı ürünler için invertör zorunluluğu şeklindedir.

EuP Direktifleri

EuP Direktifinin (Energy Using Products Directive) ana amacı, enerji kullanan ürünlerin (EuP’ler) enerji verimliliğini artırmaktır. Dolayısıyla, Avrupa Birliği’nin iklim koruma hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunur.

Frekans İnvertörlü Pompa

Pompalarda kullanım amacı enerji tasarrufu olup bunun yanında pompanın ömrünü uzatmak ve gürültü seviyesini de düşürmeye yardımcı olur. Evosta2-3, Evoplus ıılak rotorlu pompalarda ve kuru rotorlu pompalarda MCE ünitesi ile (örn KLPE, CM-GE, KVCE vs.) pompa üzerine entegre iken, kuru rotorlu pompalarla kurulan 2’li 3’lü sistemlerde ayrıca pano içerisinde de kullanılabilmektedir.

IPX5

Elektrik motorları için tüm yönlerden alçak basınçta jet şeklinde gelen sulara karşı koruma anlamına gelip, DAB’ın Evosta2 ve Evosta3 pompalarının elektrik motorlarında mevcuttur.

Islak Rotorlu / Kuru Rotorlu

Islak rotorlu pompalar motor soğutmasını bastığı su ile yapar, sessiz çalışma avantajı vardır. Kuru rotorlu pompalar motor soğutmasını bulunduğu ortamdaki hava ile yaparlar, genelde 2 kW ve üzeri motorlar kuru rotorludur. In lıne düz boruya montaj, pompanın tesisata bağlanma şeklidir, pompanın giriş ve çıkış bağlantıları aynı doğru üzerindedir.

PWM (Pulse Width Modulation)

Modülasyon işlemi gerçekleştiren bu tekniğin asıl amacı cihazlara verilen elektriğin gücünü kontrol altında tutmaktır. DAB Evoplus pompaların enerjisinin bir pano ya da otomasyon üzerinden kontrol edilmesini sağlar.

Rekorlu, Flanşlı Modeller

Rekorlu bağlantı aynı zamanda dişli bağlantı da denir, daha çok küçük inline pompalarda olup, ½’’, 1’’, 1 ¼’’, 2’’ gibi ölçüleri vardır. Flanşlı yine bir bağlantı şekli olup, DN32, DN40, DN50, DN65, DN80, DN100 ölçüler mevcuttur.

Tek Pompalı / İkiz Pompalı

Tek pompa; bir emiş ve bir çıkışı ve tek elektrik motoruna sahiptirler. İkiz pompa; bir emiş ve bir çıkışı ve 2 adet elektrik motoruna sahiptirler. Aynı tesisata bağlanan 2 tane pompanın işini tek başına yapar, avantayı 2 pompalı sistemlerde tesisat maliyetini düşür, motoru biri bozulursa öteki otomatik çalışır ve eş yaşlandırma özelliğine sahiptirler.

Trifaze Modeller

Halk arasında sanayi elektriği de denmekte olup, Türkiye’de 380-400 V, 50 Hz şeklindedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Phone icon
HEMEN ARA
CANLI DESTEK
WhatsApp icon
WHATSAPP